Vattenlösliga kostfibrer och dess hälsoeffekter
Människor strävar jämt efter att uppnå goda hälsoeffekter. För den saken skull är det flera faktorer som spelar in. Dels fysik träning samt motion, men givetvis har också kosten en viktig roll. Men det förekommer en del myter om kosten. Ibland råder det delade meningar om vad i kosten som ger bättre alternativt sämre hälsoeffekter.
Det finns en skillnad mellan fibrer som inte en överdriven skara människor känner till. Fibrer finns i två olika typer som skiljer sig på så sätt att de bidrar till varierande hälsoeffekter. De olösliga fibrerna är egentligen överskattade samtidigt som de vattenlösliga kostfibrerna står för de främsta positiva hälsoeffekterna.
Fibrer är faktiskt en typ av kolhydrater, och kolhydrater som förekommer i vegetabiliska livsmedel som exempelvis baljväxter, grönsaker, frukt samt diverse sädesslag. Det är inte allt för ofta som produkterna med en hög halt fibrer verkligen består av just vattenlösliga kostfibrer. Vanligtvis innehåller produkter med rejäl fiberhalt istället olösliga fibrer såsom vetekli samt cellulosa som dessvärre saknar liknande goda hälsoeffekter som vattenlösliga fibrer skänker.
Ett vanligt missförstånd är att produkter som består av stora mängder fibrer därav skulle vara hälsosamma. Vanligtvis kan man hävda att fibrer är bra för magsmältningen, och det gäller både olösliga kostfibrer samt vattenlösliga kostfibrer. Båda varianterna av kostfibrer fungerar som utfyllnad samt medför så att tarminnehållet ges bra konsistens.
Båda sorterna av fibrer har förmågan att de tar sig igenom tarmkanalen utan att kroppen tar upp varken näring eller energi från dem. Men fibrernas passering är likväl önskvärt eftersom matsmältningen då funkar på ett bra sätt. Tarmarna får arbeta mer och hålls i trim på ett bra vis.
Har man besvär med magen får man dock tänka sig för, och de olösliga fibrerna bör undvikas i högre utsträckning då magen kan uppleva dem som väldigt krävande. Mot bakgrund av det så måste en fiberrik kost inte nödvändigvis vara bra. Såtillvida man inte tänker på att äta sådan kost som istället består av stora mängder vattenlösliga fibrer.
För att få i sig stora mängder vattenlösliga kostfibrer är det viktigt att äta rikligt med grönsaker samt frukt. Men vissa tycker att det är smidigare att äta diverse kosttillskott som nuförtiden finns tillgängligt på marknaden. Det många människor dock inte vet är att det blir betydligt dyrare att köpa kosttillskott än att få i sig vattenlösliga kostfibrer på naturligt sätt. Att istället handla en påse psylliumfrön i vilken välsorterad livsmedelsbutik som helst fungerar som ett utomordentligt substitut för kosttillskotten – och billigare dessutom.
Den främsta egenskapen hos de vattenlösliga fibrerna är att de har förmågan att bilda gel. När vätska och de vattenlösliga fibrerna kommer i förbindelse så får de vattenlösliga fibrerna effekten att de kapslar in de andra ämnena i kroppen och förlänger matsmältning. Självklart har kroppen då bättre förutsättningar att fånga upp näring samt energi. Därtill medför processen att blodsockret stiger i en lagom takt.
Vattenlösliga kostfibrer förebygger diabetes då insulinkänsligheten blir bättre. Samt blod- och kolesterolnivåerna sänks i blodet.
Vattenlösliga fibrer binder gallsalter som följer med fibrerna tillsammans med avföringen. För att levern ska ges möjlighet att tillverka nya gallsalter tvingas den bryta ner kolesterol. En konsekvens av det blir att det negativa kolesterolet LDL reduceras. På sikt medför det att risken att råka ut för hjärt- och kärlsjukdomar och åderförkalkning minskar.
Övriga fördelar med vattenlösliga kostfibrer som många uppskattar är att de kan bidra till viktminskning och vara GI-sänkande ifall intaget är tillräckligt stort.